Een uitvaart regelen voor iemand die komt te overlijden

Als je voor iemand zorgt die een terminale ziekte heeft of die het einde van zijn of haar leven nadert en die bepaalde zaken wil regelen voordat hij of zij overlijdt, kunnen wij je helpen om hen te ondersteunen.

Dit zorgt ervoor dat wettelijke zaken geregeld zijn, zoals hun testament of volmacht, of het plannen van hun begrafenis. Ben je zelf stervende en wil je je eigen uitvaart plannen, lees dan onze gids voor het regelen van een uitvaart.

Moeilijke gesprekken voeren over de dood en sterven

Praten over testamenten, juridische zaken en uitvaartwensen met iemand die stervende is, kan voor iedereen moeilijk zijn. Maar het is belangrijk dat alles geregeld is en op orde is, zowel voor hen als voor jou, is het de moeite waard om nu deze moeilijke gesprekken te voeren. Wetende wat hun wensen waren en wat ze willen dat er gebeurt als ze sterven, kan zaken vergemakkelijken wanneer die tijd aanbreekt.

Er zijn mensen die je kunnen ondersteunen bij deze gesprekken. Het kan een arts zijn, een verpleegkundige, iemand van een lokale hospice, een vriend of een rouwbegeleider.

Het kan zijn dat je meerdere pogingen moet ondernemen voordat de mensen om je heen begrijpen dat dit iets is waar je over wilt praten. Ze hebben misschien pauzes nodig in het gesprek, en het is ook goed als jij wat tijd nodig hebt.

Onze uitvaartverzorgers zijn ook opgeleid om te luisteren en jou en je familie te ondersteunen bij het treffen van regelingen, zelfs voordat iemand is overleden.

familie is bezig met het regelen van de uitvaart

Hun uitvaartwensen

Uitvaarten kunnen uniek zijn voor je dierbare, traditioneel, religieus of gevuld met persoonlijke accenten. Ze kunnen groot of klein zijn, of een combinatie van al deze elementen. Sommige mensen kiezen voor een stille uitvaart, die plaatsvindt zonder een dienst of begrafenis. Zo kunnen familie en vrienden op hun eigen manier samenkomen om hen te herdenken.

Als ze niet zeker weten wat ze willen, kun je praten met een uitvaartverzorger in een van onze uitvaartcentra die alles met je doorneemt. Of je kunt ideeën en inspiratie opdoen uit persoonlijkere uitvaarten die anderen hebben gehouden.

Als een uitvaartplan niet geschikt is, kun je beginnen met het plannen van de uitvaart van iemand die dichtbij het einde van zijn leven staat. Dit kan met een van onze uitvaartverzorgers in een uitvaartcentrum of telefonisch.

Als ze je willen vertellen over hun uitvaartwensen, zijn hier enkele zaken waarover je kunt praten:

 • of ze wel of geen uitvaartdienst willen
 • muziek die belangrijk voor ze is
 • lezingen of gedichten die ze mooi vinden
 • wie ze willen laten spreken op de uitvaart
 • wie de dienst moet leiden
 • waar ze de dienst willen houden
 • eventueel kledingvoorschriften voor de uitvaart
 • waar mensen daarna naartoe moeten
 • of ze begraven of gecremeerd willen worden
 • wat te doen met hun as
 • Het schrijven van een testam

Een testament opstellen

Het hebben van een actueel testament betekent dat je weet wat ze willen dat er gebeurt met hun eigendommen, geld en bezittingen als ze overlijden.

Als ze er geen hebben, maar je weet dat ze een testament willen regelen, kan Prijsbewuste Uitvaart helpen. Een testament opstellen is soms eenvoudiger dan je denkt. De gemoedsrust die het iemand kan bieden, wetende dat alles geregeld is, is ook erg waardevol.

Een testament kan ook voogdijregelingen voor kinderen bevatten, evenals persoonlijke wensen over zaken die ze aan mensen willen nalaten, zoals schilderijen, boeken en sieraden. En zelfs wie eventuele huisdieren moet verzorgen.

Geld reserveren voor de uitvaart

Als je wilt weten wat de uitvaart mogelijk gaat kosten, kan één van onze medewerkers je een schatting en idee geven over de prijs en wat erbij inbegrepen is. Als er spaargeld is gereserveerd voor de uitvaart, zorg dan dat je weet hoe je hier toegang toe krijgt wanneer dat nodig is.

Maak je je zorgen over de kosten? Bespreek met een uitvaartverzorger de minder dure opties. Je hoeft niet veel geld uit te geven voor een betekenisvolle uitvaart.

Belangrijke informatie en documentatie

Wanneer iemand overlijdt, kan er veel geregeld moeten worden. Het afsluiten van bankrekeningen, verzekeringen en overheden informeren over het overlijden.

Indien mogelijk, kun je ze aanmoedigen om belangrijke documenten, wachtwoorden of papierwerk op één plek te bewaren en iemand te laten weten waar ze te vinden zijn.

Dit kan gaan om:

 • Bankrekeningen
 • Verzekeringspolissen
 • Pensioenen

Orgaandonatie

Iedereen in Nederland is standaard donateur, heeft hij of zij ooit aangegeven dat zijn of haar organen niet wil doneren, dan is het wellicht verstandig om te kijken of ze zichzelf nu wel willen registreren voor orgaandonatie.

Sociale media-accounts en digitale nalatenschap

De meesten van ons hebben digitale accounts, zoals sociale media, e-mails en online abonnementen die wellicht geregeld moeten worden. De beste manier om te begrijpen wat er met deze accounts moet gebeuren, is door er met hen over te praten en te vragen wat hun wensen zijn. Je kunt meer te weten komen over hoe je omgaat met een digitale nalatenschap.