Als je weet dat je komt te overlijden en je uitvaart alvast wilt regelen

Als je mensen wilt laten weten wat je wilt dat er gebeurt na je overlijden, kunnen we je helpen met organiseren hiervan. Dit kan het plannen van je uitvaart zijn, het schrijven van een testament of gewoon iemand laten weten of je begraven of gecremeerd wilt worden.

Je hoeft dit allemaal niet te regelen als je je niet goed genoeg voelt. Maar als je onze hulp wilt, neem dan contact op met je lokale uitvaartleider. Is er iemand die je kent die binnenkort komt te overlijden, bekijk dan hier de gids hoe je hem of haar kunt helpen.

Moeilijke gesprekken voeren over de dood en sterven

Praten over je testament, juridische zaken en je uitvaart terwijl je nog leeft, kan lastig zijn voor jouw familie en vrienden. Maar als het voor jou belangrijk is om dit allemaal gepland te hebben, is het de moeite waard om nu deze gesprekken te voeren. Weten wat jouw wensen zijn en wat je wilt dat er gebeurt als je overlijdt, zal het voor hen gemakkelijker maken wanneer die tijd komt.

Er zijn mensen die je kunnen ondersteunen bij deze gesprekken. Het kan een arts zijn, een verpleegkundige, iemand van een lokale hospice, een vriend of een rouwbegeleider.

Je moet het misschien een paar keer proberen voordat de mensen om je heen begrijpen dat dit iets is waarover je wilt praten. Laat iedereen weten dat je misschien pauzes nodig hebt tijdens het gesprek en dat het oké is als zij ook wat tijd nodig hebben.

Onze uitvaartverzorgers zijn ook getraind om te luisteren en jou en je familie te ondersteunen bij het maken van plannen voordat je overlijdt.

familie is bezig met het regelen van de uitvaart

Jouw uitvaartwensen

Je uitvaart kan zijn wat je maar wilt. Het kan uniek zijn voor jou, traditioneel, religieus, vol persoonlijke details of een viering van het leven. Het kan een kleine of grote uitvaart zijn, zelfs een combinatie van al deze dingen. Sommigen kiezen voor een directe uitvaart, wat betekent dat er geen dienst is en waarbij familie en vrienden op hun eigen manier samenkomen om jou te herdenken. Het kan zijn wat voor jou goed voelt.

Als je niet zeker weet wat bij jou past, praat dan met een uitvaartverzorger in een van onze uitvaartcentra die je door alles heen leidt. Of je kunt ideeën en inspiratie opdoen uit andere uitvaarten die mensen hebben gehouden.

Je kunt zoveel of zo weinig van je uitvaart plannen als je wilt. Je kunt dit doen met een uitvaartverzorger van Prijsbewuste Uitvaart, telefonisch of persoonlijk.

Je hoeft niets van dit alles te doen. Je kunt gewoon je wensen opschrijven op een stuk papier of in een e-mail en het geven aan de persoon die je wilt dat de regelingen treft.

Hier zijn enkele dingen waar je wellicht over wilt nadenken:

 • of je een uitvaartdienst wilt of niet
 • muziek die voor jou belangrijk is
 • lezingen of gedichten die je mooi vindt
 • wie je wilt laten spreken op de uitvaart
 • wie je wilt dat de dienst leidt
 • waar je wilt dat de dienst plaatsvindt
 • eventuele kledingvoorschriften voor de uitvaart
 • waar mensen daarna naartoe moeten
 • of je begraven of gecremeerd wilt worden
 • wat je met je as wilt doen.

Je testament opstellen

Het hebben van een testament is handig voor je familie en vrienden, want zo weten ze wat je wilt dat er gebeurt met je eigendommen, geld en bezittingen als je overlijdt. Als je een testament hebt, zorg er dan voor dat het actueel is en dat iemand die je vertrouwt weet waar het is, zodat het teruggevonden kan worden.

Als je er nog geen hebt, maar wel een testament wilt opstellen, kan Prijsbewuste Uitvaart je helpen. Het regelen van een testament kan eenvoudiger zijn dan je denkt en je krijgt deskundig advies van een ervaren medewerker.

Je testament hoeft niet alleen over eigendommen of geld te gaan. Het kan ook voogdijregelingen voor kinderen bevatten. En je kunt instructies achterlaten over wat je wilt dat er gebeurt met dingen die veel voor je betekenen, zoals memorabilia, boeken, sieraden of huisdieren.

Geld opzij zetten voor de uitvaart

Als je je zorgen maakt over hoe familie of vrienden voor je uitvaart zouden betalen, kun je onze hulp gebruiken om een idee te krijgen van de mogelijke kosten. Als je in staat bent om geld opzij te zetten, zorg er dan voor dat iemand weet waar het te vinden is en hoe het te gebruiken.

Maak je je zorgen over de kosten? Spreek dan met een uitvaartverzorger over goedkopere opties. Je hoeft niet veel geld uit te geven voor een betekenisvolle uitvaart.

Belangrijke informatie en documentatie

Als je daartoe in staat bent en het voelt als belangrijk, kun je ervoor zorgen dat nuttige documenten, wachtwoorden of papierwerk op één plek zijn en laat iemand weten waar het te vinden is.

Dit kan zijn:

 • Bankrekeningen
 • Verzekeringspolissen
 • Pensioenen

Orgaandonatie

Iedereen in Nederland is standaard donateur, heb je ooit aangegeven jouw organen niet te doneren, dan zou je kunnen overwegen om je te registreren voor orgaandonatie. Als je dat doet, zorg er dan voor dat je een familielid of vriend informeert over jouw wensen.

Sociale media-accounts en digitale nalatenschap

Als je accounts, e-mailadressen of andere digitale accounts hebt die je wilt dat een vertrouwd persoon afsluit, maak dan een lijst en voeg eventuele wachtwoorden toe. Als dit niet mogelijk is, zoek dan meer informatie over hoe je jouw digitale nalatenschap kunt afhandelen.