Help je kind bij het verwerken van rouw door samen herinneringen op te halen

Help je kind bij het verwerken van rouw door samen herinneringen op te halen

Het ondersteunen van je kind tijdens rouwverwerking is een essentieel proces dat zorg en aandacht behoeft. Gelukkig bestaan er diverse methoden waarmee je als ouder of verzorger samen met je kind aan de slag kunt. Een betekenisvolle methode is het samen doorbladeren van fotoalbums of het bekijken van video’s die fijne herinneringen teweegbrengen. Dit faciliteert gesprekken over gevoelens en staat het kind toe zijn of haar emoties te uiten. Hieronder vind je meer tips om je kind te ondersteunen bij het verwerken van rouw hebt verzameld en kies de anekdotes en herinneringen die daarbij passen.

Tip 1: Maak een video-opname van de uitvaart

Als kinderen een dierbare verliezen en nog te jong zijn om een uitvaart bewust mee te maken, is het raadzaam om foto’s of video-opnamen te maken van de ceremonie. Vooral voor de allerkleinsten gaat veel verloren. Later kan het voor hen belangrijk zijn om te kunnen zien dat ze er die dag bij waren. En als ze later vragen hebben, kun je samen met hen de beelden bekijken en de dag nog een keer bespreken.

Tip 2: Maak samen een boekje met verhaaltjes, tekeningen en meer

Creëer samen met je kind een persoonlijk boekje waarin je al jullie mooiste, gekste en waardevolste herinneringen vastlegt. Dit kunnen teksten zijn, maar ook foto’s of tekeningen. Wat denk je van een pagina waarop jullie de mooiste eigenschappen van je dierbare opsommen? Of de flauwste grappen verzamelen? Er zijn verschillende online aanbieders die je hierbij kunnen assisteren, zoals invulboekjes.nl of daglieve.nl.

Tip 3: Laat je kind vragen over de dierbare beantwoorden

Wil je graag dat je kinderen de herinneringen aan hun dierbaren levend houden? Laat je kind dan vragen over de dierbare beantwoorden. Ze kunnen dit alleen doen, wanneer ze even aan die speciale persoon willen denken. Of beantwoord de vragen samen met broers, zussen, neven, nichten of andere familieleden en vrienden. Op deze manier ontstaan er mooie gesprekken met zowel een lach als een traan.