Hoe een uitvaart regelen

Als je een uitvaart moet regelen en graag wilt weten wat daarbij komt kijken, dan is deze gids er om je te ondersteunen.

Wanneer contact opnemen met een uitvaartverzorger?

Wanneer iemand overlijdt, dient het overlijden bevestigd worden door een arts voordat een uitvaartverzorger voor de overledene kan zorgen. Je hoeft nog geen akte van overlijden te hebben voordat we komen, we moeten alleen weten dat het overlijden is bevestigd.

Als je weet dat iemand binnenkort zal overlijden, kun je alvast beginnen met het regelen van een uitvaart via een uitvaartverzorger, als dat voor jou prettig zou zijn.

familie is bezig met het regelen van de uitvaart

Een uitvaartverzorger kiezen

Je bent vrij om zelf een uitvaartverzorger te kiezen. Je kunt uitvaartverzorgers in jouw omgeving vinden door online te zoeken of vrienden en familie om aanbevelingen te vragen.

Wanneer je besluit welke uitvaartverzorger te gebruiken, vraag dan altijd naar hun prijzen. Vraag altijd vooraf naar de gehanteerde tarieven. Hoewel het ongemakkelijk kan voelen om over geld te praten, is het belangrijk dat je weet wat je betaalt en of je het kunt betalen.

Zodra je een uitvaartverzorger hebt gekozen, kun je ze dag en nacht bellen. Ze zullen dan de overledene onder hun zorg nemen en de uitvaartregelingen kunnen beginnen.

Als het overlijden is gemeld bij een lijkschouwer, kan de uitvaartverzorger de overledene niet direct onder hun zorg nemen, maar je kunt nog steeds beginnen met de uitvaartregelingen.

Wie mag er een uitvaart regelen?

Degene die het overlijden aangeeft, is verantwoordelijk voor het regelen van de uitvaart. Dit kan de eerstvolgende verwant zijn, een familielid of vriend. Als er een testament is, kan de executeur deze verantwoordelijkheid ook nemen. De persoon die op de factuur van de uitvaartondernemer staat, is verantwoordelijk voor het betalen van de uitvaart.

Als er geen familieleden of vrienden zijn om de uitvaart te regelen, zal de lokale gemeente een crematie regelen. Dit is meestal een laatste redmiddel, doorgaans doet men hun uiterste best doen om familieleden te vinden om de uitvaart te regelen.

familie is bezig met het regelen van de uitvaart

Wat doet een uitvaartverzorger?

Een uitvaartondernemer helpt je met alles wat nodig is voor de uitvaart.

Hij of zij zal:

 • de overledene onder zijn of haar hoede nemen en zorgen voor de verzorging tot de dag van de uitvaart
 • met jou samenkomen om jouw plannen en ideeën voor de uitvaart of herdenking te bespreken
 • je ondersteunen met de nodige papieren en documentatie
 • de locatie van de uitvaart regelen en je helpen bij het verzorgen van de dienst
 • open en duidelijk zijn over de kosten, zodat je precies weet wat alles zal kosten
 • jou en je familie ondersteunen tijdens het regelproces en na de uitvaart, waarbij je indien nodig wordt geholpen door externe partijen
 • aanwezig zijn op de dag van de uitvaart en ervoor zorgen dat alles volgens plan verloopt.

Wat gebeurt er bij de regelafspraak?

De afspraak voor de uitvaartregeling duurt meestal zo’n 1 á 2 uur. Dit kan telefonisch of in een van onze uitvaartcentra. Je kunt de regelingen altijd aanpassen wanneer je dat nodig vindt.

Tijdens de regelafspraak vragen we naar:

 • de gewenste datum van de uitvaart
 • de locatie van de dienst of teraardebestelling
 • de route van de rouwstoet
 • rouwauto’s en andere voertuigen
 • keuze in kisten en lijkkisten
 • wie de kist draagt op de dag zelf
 • rouwbloemen
 • drukwerk en aandenkens zoals het liturgieboekje
 • uitvaartmuziek
 • rouwadvertenties in kranten
 • jouw gekozen voorganger voor de dienst
 • catering
familie is bezig met het regelen van de uitvaart

Heb ik financieel advies nodig?

Als je kiest voor Prijsbewuste Uitvaart, krijg je een telefoontje van ons ondersteuningsteam. Zij helpen je snel te begrijpen of je een erfrechtelijke verklaring nodig hebt. Erfrecht is het wettelijke proces om iemands geld, eigendommen en bezittingen af te handelen na hun overlijden. Als je hierbij hulp nodig hebt en je schakelt Prijsbewuste Uitvaart in voor de erfrechtelijke afwikkeling, kunnen zij mogelijk de uitvaartkosten vooraf dekken.

Niet iedereen heeft een erfrechtelijke verklaring nodig. Je hebt dit alleen nodig als de overledene:

 • een huis bezat op alleen zijn / haar naam
 • meer dan € 20.000 op de bank had staan

Als je de executeur bent van de nalatenschap van een overledene en je hebt meer ondersteuning nodig, dan kan Co-op Juridische Diensten helpen.

Hoe lang duurt het om een uitvaart te regelen?

Uitvaarten vinden doorgaans plaats binnen 6 werkdagen nadat iemand is overleden. Dit kan variëren, omdat het afhangt van individuele omstandigheden en beïnvloed kan worden door:

 • Beschikbaarheid van familie en vrienden
 • Beschikbaarheid van diensten die nodig zijn voor de uitvaart, zoals crematoria
 • Onderzoek van de lijkschouwer

Elke uitvaart is anders en er is geen vaste regel voor hoe lang het zou moeten duren om te plannen. Meestal heb je één ontmoeting met je uitvaartondernemer, gevolgd door telefoontjes om je op de hoogte te houden.

Soorten uitvaarten

Je kunt elk type uitvaart regelen die je het meest passend vindt en die voor jou betaalbaar is. Het kan traditioneel zijn, iets moderners en persoonlijkers, een eenvoudig afscheid zonder poespas of iets groeners. Of het kan een mix zijn van al die dingen.

Dit zijn de verschillende soorten uitvaarten die je kunt regelen bij Prijsbewuste Uitvaart.

Ontdek meer over uitvaartkosten zodat je weet wat je kunt verwachten tijdens het regelingsgesprek. Als je een meer op maat gemaakte uitvaart wilt, kun je hiermee online beginnen en je ideeën sturen naar je lokale uitvaartondernemer of ze delen met familie of vrienden.

Cremeren of begraven

Als het om een begrafenis gaat, willen we weten of er al een graf is geregeld is of dat je er een moet kopen. Hierbij kunnen we helpen. We kunnen je ook helpen met het kopen van een grafsteen voor op de begraafplaats. En als er al een bestaande grafsteen is die verwijderd, gegraveerd en opnieuw bevestigd moet worden, kunnen we daar ook bij helpen.

Als het om een crematie gaat, willen we weten wat je met de as wilt doen. Of je de as nu wilt bewaren, uitstrooien of begraven, we hebben een reeks ideeën en producten waarover we je kunnen informeren om de overledene op de beste manier te herdenken.