Wat doet een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer voor jou?

Wat doet een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer voor jou?

Na het verlies van een dierbare breekt er een zware periode aan. Je moet niet alleen het verlies verwerken, maar ook direct allerlei praktische zaken regelen, zoals de uitvaart. Een uitvaartverzorger, ook wel begrafenisondernemer genoemd, staat je hierin bij. Maar wat doet deze persoon precies voor jou?

Wat is de rol van een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer?

Een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer helpt bij het regelen van een waardig afscheid. Deze professional heeft bijvoorbeeld contact met de locatie van de afscheidsdienst en het crematorium of de begraafplaats. Je kiest normaal gesproken zelf de uitvaartverzorger. Nadat een arts het overlijden officieel heeft vastgesteld, komt de uitvaartverzorger vaak meteen langs om met jou te overleggen over de volgende stappen.

Ophalen van het lichaam

Een van de eerste keuzes die je moet maken, is wat er met het lichaam van jouw overleden dierbare moet gebeuren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor thuisopbaring of opbaring in een 24-uurskamer in het rouwcentrum. De uitvaartverzorger informeert je over hoe de laatste verzorging eruitziet en wat de opbaarmogelijkheden zijn. Zo kun je weloverwogen keuzes maken en zorgt de uitvaartverzorger ervoor dat alles naar wens wordt uitgevoerd.

Uitvaart- en condoleanceplechtigheid

Een andere belangrijke taak van de uitvaartverzorger is jou begeleiden bij alle keuzes rondom de uitvaartceremonie en condoleance. Samen met de uitvaartverzorger geef je vorm aan een passende plechtigheid en worden die keuzes afgestemd met de locatie van de uitvaart- en condoleanceplechtigheid. Uiteraard houdt de uitvaartverzorger ook rekening met eventuele religieuze wensen en voorschriften.

Wat kan een uitvaartverzorger of begrafenisondernemer nog meer voor je regelen?

De uitvaartverzorger of begrafenisondernemer kan je ook helpen bij:

  • Het doen van aangifte van overlijden in de gemeente van overlijden;
  • Het maken van een rouwbericht en/of rouwadvertentie;
  • De keuzes voor muziek en beelden tijdens de uitvaart;
  • Het regelen van de rouwauto;
  • Het vastleggen van de locatie voor de uitvaartdienst;
  • Het verzorgen van eten en drinken voor de gasten van de uitvaart;
  • Het kiezen van een kist, mand of opbaarplank met wade;
  • Het ondersteunen bij emotionele, praktische en financiële zaken na de uitvaart.

Budget

Een goede uitvaartverzorger overlegt regelmatig met je over het budget. Zo sta je niet voor verrassingen en blijft de uitvaart betaalbaar of binnen het opgebouwde budget van de uitvaartverzekering.

Alles uitbesteden, of juist niet?

Sommige mensen willen veel zelf doen na het verlies van een dierbare, anderen juist niet. Een goede uitvaartverzorger zet jouw wensen centraal en neemt waar mogelijk zorgen uit handen. Het is de taak van de uitvaartverzorger om goed te luisteren en in een moeilijke periode rust en overzicht te bieden.