Wat doen wanneer iemand komt te overlijden

Als iemand overlijdt en je moet een uitvaart regelen, zijn wij jouw steun en toeverlaat bij elke stap van het proces. Vanaf het allereerste telefoontje tot aan de dag van de uitvaart en zelfs daarna.

Wanneer er iemand is overleden, helpen wij

Je kunt ons bereiken op 085 485 1452, of door gebruik te maken van ons onlineformulier om te melden dat er iemand is overleden.

Wat moet je als eerste doen als iemand sterft?

Elk verlies is anders, of het nu thuis, in een ziekenhuis, zorginstelling of zelfs in het buitenland gebeurt. Bekijk onze gids om te weten welke stappen je moet ondernemen na het overlijden van een dierbare.

Waar is jouw dierbare komen te overlijden?

Thuis

Wat te doen als iemand thuis is overleden

1. Pak de telefoon: Bel de huisarts of 112

Je eerste stap? Zorg dat een arts het overlijden bevestigt. Is de huisarts niet bereikbaar, dan is een dienstdoende arts of hoofdverpleegkundige je een andere mogelijke optie. Deze persoon zal ook een cruciale akte van overlijden voor je regelen.

2. Schakel ons in: Prijsbewuste Uitvaart staat voor je klaar

Zodra het overlijden is bevestigd, grijp die telefoon weer en bel ons. Dag en nacht, wij zijn er voor je. Ons ervaren zorgteam neemt vanaf dat moment de zorg over jouw dierbare over.

Wil je nu liever niet met ons spreken? Vul het onderstaande formulier in en een uitvaartleider belt je binnen een uur terug.

3. Meld het overlijden bij de gemeente

De klok tikt. Je moet het overlijden zo snel mogelijk bij de gemeente melden. Regel je de uitvaart via ons? Dan nemen wij deze administratieve last van je schouders.

4. Regelen van de uitvaart: wij maken het afscheid uniek

Onze uitvaartleiders zijn jouw persoonlijke gidsen. Samen zorgen we ervoor dat het afscheid even uniek is als de persoon die je bent verloren. Vanaf het eerste gesprek tot het laatste afscheid, wij staan je bij.

Afhankelijk van het gekozen pakket, kan dit plaatsvinden in een van onze uitvaartcentra of telefonisch.

Twijfel over de doodsoorzaak?

Een arts mag alleen een akte van overlijden afgeven als het om een natuurlijke doodsoorzaak gaat. Bij de kleinste twijfel schakelen we de gemeentelijke lijkschouwer in. Dit is essentieel om mogelijke strafbare feiten uit te sluiten.

Bijzondere gevallen: Overlijden onder de 18 jaar

Voor minderjarigen gelden speciale regels. Na de schouw neemt de arts contact op met de gemeentelijke lijkschouwer, en alleen dan wordt een akte van overlijden afgegeven.

Je kunt altijd op ons rekenen

Ook als het overlijden nog niet is gemeld bij een lijkschouwer, staan we klaar om je te helpen. Jouw uitvaartleider helpt je bij elk detail.

Voel je vrij om nu contact met ons op te nemen en samen te kijken hoe wij het beste afscheid kunnen organiseren. Je bent niet alleen; we zijn er voor je.

In het ziekenhuis

Wat te doen als iemand in het ziekenhuis is overleden

Wanneer iemand in het ziekenhuis overlijdt en het overlijden was verwacht, dan zorgt de dienstdoende arts voor de akte van overlijden.

1. Geen seconde te verliezen: Bel Prijsbewuste Uitvaart

Zodra je de akte van overlijden in je handen hebt, zijn wij jouw volgende telefoontje. Het ziekenhuis wil weten wie de touwtjes in handen heeft. Dat zijn wij. Soms moet je even een formulier tekenen voordat wij jouw dierbare kunnen ophalen. Geen zorgen, het ziekenhuis laat je dit weten.

Wil je nu liever niet spreken? Vul het onderstaande formulier in en iemand van ons team belt je binnen een uur terug.

2. Meld het overlijden bij de gemeente

Wees alert en neem snel actie: binnen 6 werkdagen dient de begrafenis of de crematie te zijn geregeld, het doorgeven van het overlijden dien je direct na overlijden te doen. Even langs het gemeentehuis en het is geregeld. Maar als wij je uitvaart regelen, nemen we je deze rompslomp uit handen.

3. Persoonlijk en passend: regelen van de uitvaart

Onze uitvaartleiders zijn jouw ultieme gidsen in deze moeilijke tijd. Ze luisteren en vragen, zodat de uitvaart precies wordt wat jij en je overleden dierbare zouden willen. Of je nu wil bellen of mailen, we zorgen dat alles tot in de puntjes geregeld is.

Twijfels over de doodsoorzaak in het ziekenhuis?

Bij een onduidelijke doodsoorzaak komt een autopsie om de hoek kijken. Kan het ziekenhuis het niet duiden, dan komt de lijkschouwer of de officier van justitie in actie. Pas na hun akkoord kunnen we je dierbare ophalen. We coördineren alles met het ziekenhuis; je hoeft hier zelf niet bij te zijn.

Zodra alles duidelijk is: regelen van de uitvaart

We laten het je weten zodra je dierbare bij ons is. Dan kunnen we echt beginnen met het regelen van een passend afscheid.

Klinkt het allemaal ingewikkeld? Geen zorgen, wij staan dag en nacht voor je klaar. Vul gewoon ons contactformulier in en binnen een uur hoor je van ons.

In een verzorgingshuis

De eerste stappen bij overlijden in een verzorgingshuis

1. Akte van overlijden? Bel ons!

Na het vaststellen van het overlijden geeft de arts, wanneer alles duidelijk is, zijn handtekening en krijg jij een belletje dat de akte van overlijden klaar is. Neem het document in ontvangst en bel ons direct. Het verzorgingshuis wil zeker weten wie het roer overneemt – dat zijn wij. Mogelijk teken je een formulier en dan kunnen wij jouw geliefde komen halen.

Ons ervaren en professionele team zorgt vervolgens voor de overledene tot de uitvaart plaatsvindt.

Wil je nu liever niet spreken? Vul het onderstaande formulier in en iemand van ons team belt je binnen een uur terug.

2. Officieel maken: meld het bij de gemeente

Het overlijden dien je direct door te geven aan de gemeente, daarna heb je 6 dagen om de uitvaart te regelen. Meestal moet dit in persoon in het gemeentehuis, als wij je uitvaart verzorgen, nemen we deze taak van je over. En ja, je mag al starten met uitvaartplannen voordat deze administratieve horde is genomen.

3. De details: aan de slag met de uitvaart

Ontmoet je uitvaartleider. Diegene luistert, vraagt en verzekert dat de uitvaart naadloos aansluit bij wat jij en de overledene zouden willen. Of dit gesprek nu in een van onze centra, telefonisch of per e-mail plaatsvindt, we nemen je bij de hand door het hele proces.

Grijze gebieden rondom doodsoorzaak?

Is er twijfel over een natuurlijke doodsoorzaak? Hulpdiensten en lijkschouwers komen in actie. Soms word je dierbare tijdelijk ergens anders naartoe gebracht, maar je zit nergens aan vast; je kunt gewoon doorgaan met het plannen van de uitvaart.

Ook hier geldt: zodra alles rond is, starten de uitvaartregelingen

Heeft de lijkschouwer het groene licht gegeven? Dan zijn wij aan zet. We laten je weten wanneer je geliefde bij ons is en dan kunnen we echt aan de slag met het vormgeven van een waardig afscheid.

Kan je niet praten? Geen probleem, vul ons contactformulier in en we bellen je binnen een uur terug. We zijn er voor je, elke stap van de weg.

In het buitenland

1. Licht de Juiste Instanties In

Ben je zelf ook in het buitenland? Schakel dan de lokale Nederlandse ambassade in. Zit je nog thuis, bel dan naar +31 247 247 247 en meld het bij het contactcenter van Nederland. Beide kanalen leiden je door wat er vervolgens moet gebeuren.

2. Overlijden doorgeven aan de gemeente

Je moet het overlijden melden in het land waar het is gebeurd. De Nederlandse consul zal je hierbij helpen. Als je ervoor kiest om je geliefde naar Nederland terug te brengen, zorg dan voor registratie in zijn of haar woonplaats.

Als de overledene wordt teruggebracht naar Nederland, moet je het overlijden registreren bij de gemeente waar de overledene woonachtig was.

3. Terug naar Nederland

Wil je je dierbare terughalen? Enkele dingen zijn cruciaal: de akte van overlijden en schriftelijke toestemming om het lichaam te repatriëren. Ook hierbij helpt de consul.

4. Terug op Nederlandse bodem: volgende stappen

Is je geliefde eenmaal terug? Informeer de lijkschouwer en meld het overlijden bij de woongemeente. Ook hier kunnen wij je bij assisteren.

5. Uitvaart regelen: wij zijn je klankbord

Ontmoet je uitvaartleider. Diegene luistert, vraagt en zorgt ervoor dat de uitvaart strak aansluit bij jou en je overledene. Aan de hand van je gekozen pakket kan dit gesprek telefonisch zijn, per e-mail, of in persoon in een van onze uitvaartcentra.

Elke stap heeft z’n eigen set aan regels en formaliteiten, vooral bij een overlijden in het buitenland. Maar geen paniek: van het eerste telefoontje tot de laatste handdruk, wij staan je bij.

Wat gebeurt er als we iemand onder onze hoede nemen?

Op het moment dat jouw dierbare bij ons in zorg komt, behandelen we hem of haar met de hoogste waardigheid en respect, helemaal tot aan de dag van de uitvaart. Wil je een laatste groet brengen? Schakel dan je lokale uitvaartleider in.

Online condoleanceregister
Uitvaart verzorgd door onze uitvaartleider

Onze uitvaart pakketten

Wil je een afscheid dat echt bij jouw dierbare past? Of je nu kiest voor een eenvoudige, no-nonsense uitvaart of iets wat helemaal ‘out of the box’ is, wij staan klaar om het precies zo te maken als jij voor ogen hebt.

Juridische ondersteuning na overlijden

Hulp bij jouw uitvaart

Op zoek naar tips voor het schrijven van een afscheidsspeech of twijfel je over wat je moet dragen bij een uitvaart? Bekijk onze adviesgidsen die antwoord geven op al je vragen over uitvaarten.

Eerste afspraak regelen uitvaart

Telefonisch regelgesprek

Klaar om het eerste telefoontje te plegen voor het plannen van de uitvaart? Dit is wat je kunt verwachten en hoe je je het beste voorbereidt op jouw regelgesprek met jouw lokale uitvaartleider.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een uitvaart in Nederland gemiddeld?

Wil je een helder beeld van wat een uitvaart in 2023 gemiddeld kost? Uitvaart.nl heeft daar een handige tool voor ontwikkeld. De gemiddelde kosten liggen al snel rond de € 6500. Bekijk de tool hier. Maar let op, dat zijn niet ónze prijzen. Wij bieden enkel online uitvaartpakketten waardoor je duizenden euro’s bespaart op de uitvaart.

Binnen welk tijdsbestek moet de uitvaart plaatsvinden?

Wil je weten wanneer je een dierbare mag begraven of cremeren? Dat mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden en niet later dan 6 werkdagen erna. Let op: weekenden en feestdagen tellen niet mee. Na een crematie? Het crematorium moet de as minstens een maand bewaren. Dat is wettelijk zo geregeld in de Wet op de lijkbezorging.

Hoelang mag je een uitvaart uitstellen?

Is er een geliefde overleden en moet jij de begrafenis of crematie regelen? Zorg dan dat dit uiterlijk binnen 6 werkdagen na het overlijden gebeurt. Heb je meer tijd nodig? Uitstel is alleen mogelijk in bijzondere situaties, zoals een misdrijf of als familieleden niet op tijd kunnen komen. Vraag dan toestemming voor het uitstellen van de begrafenis of crematie.

Wat doet een uitvaartverzorger precies?

Op zoek naar een waardig afscheid voor je dierbare? Een uitvaartverzorger staat je bij, van het eerste contact met de locatie van de afscheidsdienst tot de laatste details bij het crematorium of de begraafplaats. Jij hebt de vrijheid om zelf een uitvaartverzorger te kiezen. Zodra de arts het overlijden officieel bevestigt, schiet de uitvaartverzorger in actie om samen met jou de volgende stappen te bespreken.